ze
Olcia: Na płaszczyźnie narysować zbiory które spełniają podaną nierówność
Re (z+1)/(z−i)=2
22 lis 17:00
Olcia: sorka (z+i)/(z−1)
22 lis 17:00
Olcia: znaczy Re(z+i)/(z−1)=2 pomocy
22 lis 17:21
Gray: Rozpisz sobie np. z=x+iy i wyznacz część rzeczywistą prawej strony.
22 lis 18:27
Olcia: oki, to będzie tak:
Re x+yi +ix+yi−1 =2 i teraz dalej nie wiem co robić. Czy mogę pomonżyć przez mianownik?
22 lis 20:22
Gray: | | x+i(y+1) | | x+i(y+1) | | x−1−iy | |
...=Re |
| =Re |
| |
| = |
| | x−1+iy | | x−1+iy | | x−1−iy | |
| | (x+i(y+1))(x−1−iy) | | x(x−1) + y(y+1) | |
=Re |
| = |
| =2⇔ |
| | (x−1)2+y2 | | (x−1)2+y2 | |
⇔x(x−1) + y(y+1) = 2[(x−1)
2+y
2]⇔
⇔ x
2−x+y
2+y = 2x
2 − 4x + 2 + 2y
2 ⇔
⇔ x
2 −3x +y
2 −y+2=0 ⇔
⇔(x−3/2)
2 + (y−1/2)
2 = 1/2 ← równanie okręgu o środku w z= 3/2+i/2 i promieniu
√2/2, z
wyrzuconym punktem z=1.
23 lis 10:00