Przeciwobraz
monika1994: Dana jest funkcja f(x)=2−(1−x)
2.
Wyznacz przeciwobrazu zbioru B=<−2,1) przez funkcję f.
Robię to w następujący sposób:
f(x)=2−(1−x)
2=−x
2+2x+1
−2≤f(x)<1
−2≤−x
2+2x+1<1
−x
2+2x+3≥0 v −x
2+2x<0
Delta=16
x
1=3
x
2=−1
Czyli x∊<−1,3>
oraz −x(x−2)<0
x=0 v x=2
Czyli x∊(−oo,0) v (2,oo)
A z wykresu wynika ze wynikiem jest x∊<−1,3>. Czyli co sie stalo z tym drugim rozwiazaniem
22 lis 16:13
monika1994: bump
22 lis 17:17
Kacper:
Tam nie powinno być ∨ tylko ∧. Masz układ nierówności.
22 lis 17:18
monika1994: Czyli rozwiazaniem ma byc czesc wspolna czyli <−1,0) ∧ (2,3> ?
22 lis 17:22
Kacper:
Pomiędzy zbiorami stosujemy inne oznaczenia.
22 lis 17:33
monika1994: No dobra, ale co z tym rozwiazaniem? Bo nie o to pytalam
22 lis 18:20
monika1994: bump
22 lis 19:01
monika1994: bump
23 lis 22:44
monika1994: bump
24 lis 00:43