Prawdopodobieństwo , pomocy ;)
Martyna: 9.32
Z pojemnika w ktorym znajduje się 5 kul białych,3 czerwone i 1 zielona , losujemy jednoczesnie
dwie kule. Oblicz prawdopodobienstwo:
A−wylosowane kule są jednokolorowe
B−wylosowane kule są różnokolorowe
9.30
Ze zbioru liczb (1,2,3....87) losujemy jednocześnie dwie liczby .Jakie jest prawdopodobienstwo
ze :
A−suma wylosowanych liczb bd parzysta
B−iloczyn wylosowanych liczb bd parzysty
22 lis 15:56
Mila:
1)
5+3+1=9
|B|=5*3+5*1+3*1=23
2) Spróbuj sama, najpierw oblicz, ile jest w zbiorze liczb parzystych i ile nieparzystych.
22 lis 22:11