karo: telewizor kosztowal 3000zl.po dwukrotnej obnizce ceny o ten sam procent telewizor
kosztuje obecnie 1920.oblicz o ile procent obnizono dwukrotnie cene tego telewizora
18 paź 17:51
sd: No bez jaj
18 paź 20:58
Jakub: p - procent o który obniżano cenę telewizora
3000 - początkowa cena
3000 - p3000 = 3000(1-p) - cena po pierwszej obniżce
3000(1-p) - p * 3000(1-p) = 3000(1-p)(1-p) = 3000(1-p)2 - cena po drugiej obniżce
3000(1-p)2=1920 /:3000
(1-p)2 = 0,64
1-p =0,8
p = 0,2 = 20%
O tyle procent obniżano dwukrotnie cene
18 paź 22:04