Rozwiąż równanie wyliczając z
c.u.b.a.: Rozwiąż równanie wyliczając z:
|z−1|+z=3
gdzie +z <−− z sprzężone (nie wiem jak zrobić kreseczkę nad z)
[dział liczby zespolone]
|z|=√x2+y2
a więc w tym wypadku |z|=√x2+y2 − 1 + x−iy=3
jednak po rozwiązaniu tego równania wychodzi mi wynik 5/3, a w odpowiedziach jest √2 ..
co robię źle?
22 lis 14:34
ICSP: |z−1| = |(x−1) + iy| = √(x−1)2 + y2
22 lis 14:36
J:
Iz − 1I = I x + iy − 1I = √(x−1)2 + y..
22 lis 14:38
c.u.b.a.: ach rozumiem, czyli jakby zamiast z−1 było z−2i to wtedy byłoby pod pierwiastkiem (y−2i)2!
dzięki wam!
22 lis 14:51
J:
..nie.. Iz − 2iI = I x + iy − 2iI = I x +(y−2)iI = √(y−2)2
22 lis 14:53
J:
... = √x2 +(y−2)2 ..oczywiście
22 lis 14:54
c.u.b.a.: tak tak, tam miało być bez i, mój błąd.
jeszcze raz dzięki

!
22 lis 14:56