Klasa abstrakcji - pytanie
Adam: Siema, mam wyznaczyc klase abstrakcji elementu (2,1).
Relacja: w zbiorze N2 okreslono relacje (x1,y1)R(x2,y2) <=> x1−y2=x2−y1
I mam pytanie, jak wyznaczalem wczesniej klase abstrakcji to to mialo wygladac w tym stylu:
{(x,y)εX: y= ...}
Polegalo to na przeksztalceniu tak zeby po lewej stronie bylo tylko y. A tutaj mam y1 i y2.
Zapisac to {(x,y)εN2 y1=x2−x1+y2 ∧ y2=x1−x2+y1} tak czy w jakis inny sposob?
22 lis 14:30
Gray: Prawie tak.
[(2,1)]={(x,y)∊N2: (x,y)R(2,1)} = {(x,y)∊N2: x−1=2−y} = {(x,y)∊N2: y=3−x} = {(x,3−x)∊N2 :
x∊N} = {(0,3), (1,2), (2,1), (3,0)} − zakładam tu, że 0∊N (jeżeli nie to zbiór, który
wypisałem będzie uboższy o dwa elementy).
22 lis 14:42
Adam: Rozumiem, a co zrobic w tym przypadku:
Mam wyznaczyc klase abstrakcji elementu (1,2) dla relacji okreslonej w zbiorze N2:
(x1,y1)R(x2,y2) <=> x1+y2=x2+y1.
Czyli że:
[(1,2)] = {(x,y)∊N2:(x,y)R(1,2)}={(x,y)∊N2:x+2=y+1}={(x,y)∊N2:y=x+1}={(x,
x+1)∊N2:x∊N}={(0,1),(1,2),(2,3)...}
Jak mam zapisac te klasy abstrakcji jesli jest ich nieskocznenie wiele?
Niedlugo mam kolokwium a matematyczka jest bardzo czepliwa i kaze wszystko pisac, z czego sie
korzysta itp.. Wiec chce wiedziec jak to zapisac profesjonalnie matematycznie zeby nie miala
sie czego przyczepic
22 lis 15:01
Gray: Przedostatni zapis jest bardzo dobry: [(1,2)] = {(x, x+1)∊N2 : x∊N}
22 lis 15:20
Adam: Rozumiem, dziekuje
22 lis 16:01