ula : wszystkich liczb czterocyfrowych w których cyfra setek jest równa 3 lub 5 i cyfry się nie
powtarzają jest?
22 lis 14:23
J:
XX3X ... 6*8*9
XX5X .....6*8*9
22 lis 14:32
kyrtap: 7 * 2 * 7 * 6 = 588
7 2 7 6
22 lis 14:34
kyrtap: łe źle mam
22 lis 14:35
kyrtap: J u Ciebie ta 3 i 5 dobrze stoją?
22 lis 14:36
kyrtap: ja bym to policzył tak
7 * 2 * 7 * 6 = 504
22 lis 14:38
kyrtap: skoro cyfry mają się nie powtarzać
22 lis 14:38
kyrtap: sory poprawiam 7*2*7*6 = 588
22 lis 14:39
J:
..nie ma znaczenia: X3XX .. na końcu dowolna z 9 , przedostatnia dowolna z 8 , pierwsza
dowolna z 6 (odpada 0) = 9*8*6
22 lis 14:42
kyrtap: czyli te 3 i 5 muszą się różnić a reszta liczb nie
22 lis 14:43
ala: a odpowiedz to 896
22 lis 14:48
Ditka:
8*2*8*7
22 lis 14:50
Ditka:
pierwsza z 8 bo nie 0 i nie 5 albo 3 (gdy druga 5 to nie 5, gdy druga 3 to nie 3)
druga 3 lub 5
trzecia z 8 bo może być 0
czwarta z 7 bo tyle zostało do wyboru
22 lis 14:53