.
asdf: Witam,
jest tutaj ktoś obeznany w temacie baz danych? Nie chodzi mi o tworzenie zapytań tylko jaki
silnik baz danych dobrać do problemu, który mam do zrobienia.
22 lis 14:03
nt: Kazdy silnik jest dobry tylko trzeba umiec rozwiązać z jego pomocą dany problem(wiedziec co
oferuje lub się tego dowiedziec). W czym jest owy problem?
22 lis 17:26
asdf: Witam,
mam dane sparsowane ze strony i moge je zapisac do bazy danych. Okolo 30 tysiecy wierszy w
jednej tabeli, a w drugiej i trzeciej tylko po 100 wierszy. Baza danych moze byc obslugiwana
lokalnie. Szukam silnika, ktory bedzie miec najwieksza wydajnosc dla takiego wariantu:
− malo zapisow (mozna powiedziec, ze w ogole)
− może działać lokalnie (sekwencyjnie też, nie musi miec obslugi rownoległości)
− bardzo szybko pobiera dane, dobrze jakby to działało z joinami (sam join wystarczy, nie
trzeba left, right itd..)
Chodzi o to, ze buduje graf skierowany i jest w nim ~100 węzłów. Będę używać w tym programie
algorytmu Dijkstry, a dane w odpowiednim węźle będą pobierane z bazy danych. Najwięcej będzie
właśnie operacji pobierania z bazy danych, dlatego tak mi zależy na doborze odpowiedniego
silnika. Baza danych może być lokalna dla każdego użytkownika. Myślałem nad SQLite, bo
dodatkowo ma jeszcze obsługę LINQ w C#, ale to już nie problem napisać odpowiednie procedury w
danej bazie, może obejść się bez tego. Głównie chodzi o możliwie jak najszybszy czas
pobierania danych z bazy.
22 lis 18:41