ciągi geometry
Raf: Wyznacz piewszy wyraz i iloraz rosnącego ciągu geometrycznego (a
n) w którym a
4=5 oraz 25a
3
= 16a
5
Robię tak, że a
4 = a
1 * q
3
czyli a
1 * q
3 = 5
czyli a
1 =
5q3
a drugie to będzie 25(a
1*q
2) = 16(a
1*q
4)

?
22 lis 13:53
ICSP: Popraw treść.
22 lis 13:54
Raf: Treść jest prawidłowa
22 lis 13:57
ICSP: faktycznie

25a
3 = 16a
5 , ale a
5 = a
3 * q
2 i mamy :
25a
3 = 16a
3 * q
2 // :16a
3
drugą opcję odrzucamy ze względu na monotoniczność
a
4 = a
1 * q
3
22 lis 14:04
Raf: a1 = 5 * 453
22 lis 14:06
Raf: a1 = 5 * (45)3
a1 = 5 * 64125
a1 = 6425
22 lis 14:08
Raf: Dzieki wielkie
22 lis 14:10