Wielomiany
Slabszy uczen..: Prosze o pomoc:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, a przy dzieleniu przez (x+1) daje
reszte −4. Wyznacz reszte z tego dzielenia przez wielomian P(x)=x2−2x−15
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania, ale koniecznie z tlumaczeniem, bo nie rozumiem tego.
Kroczek po kroczku. Bede wdzieczny
16 lis 21:48
Slabszy uczen..: Prosze o pomoc, to wazne.
16 lis 22:02
Slabszy uczen..: help me..
16 lis 22:18
Ares:
Napisz najpierw porządnie wielomian P(x)
bo coś tu nie gra?
powinien chyba być : P(x)= x2+3x +2
16 lis 22:22
Slabszy uczen..: Widze ze dzialasz na tym samym podreczniku

Zgadza sie, przy przepisywaniu popatrzalem na
nizsze zadanie. Tak, wiec rozumiem, ze umiesz pomoc?
16 lis 22:24
Ares:
Nie działam na "podręczniku"

wiem ,że ( x+2)(x+1) = x
2 +3x +2 ..... i tak ma być !
zaraz pomogę .
16 lis 22:28
Slabszy uczen..: No okej, ja jeszcze tego nie widze

Moze z ilością rozwiazanych zadan tez mi to przyjdzie?
16 lis 22:32
kaz: W(−2)=8
W(−1)=−4
R(x)=ax+b
W(x)=Q(x)*(x2+3x+2)+ax+b wstawiamy za x liczby −2 i −1
W(−2)=8=Q(x)*0−2a+b
W(−1)=−4=Q(x)*0−a+b
16 lis 22:34
Slabszy uczen..: a dlaczego za reszte dales "ax+b", pamietam z lekcji ze wstawialsmy (W innym zadaniu) reszte
np.
ax2 + bx+ c albo ax3 + bx2 + cx + d , skad mam wuedzuec jtire wybrac?
16 lis 22:37
Slabszy uczen..: wiedziec, ktore wybrac (sory, ale nowa klawiatura, nie przyzwyczajony jestem)
16 lis 22:38
Ares:
więc tak:
P(x)=(x+2)(x+1)= x2+3x+2 −−− jest stopnia drugiego
miejsca zerowe P(x) to: x = −2 i x = −1
więc reszta z dzielenia musi byś stopnia pierwszego, czyli postaci: R(x)= ax +b
W(x)= Q(x)*( x+2)(x+1) + ax+b
teraz:
W( −2)=8 i W(−1)= −4 −−− z treści zadania
to: W( −2)= Q(−2)*( −2+2)(−2+1) + a*(−2)+b = 8
Q(−2)* 0 *(−1) −2a +b = 8
otrzymujesz równanie:
−2a +b = 8
podobnie:
W( −1)= Q(−1)*(−1+2)(−1+1) + a(−1)+b = −4
0 −a +b = −4
to: a −b = 4
rozwiąż układ równań:
−2a +b = 8
a −b = 4
−−−−−−−−−−−−
wyznacz a i b i podaj resztę R(x) = ax +b
podstawiając wyznaczone a i b i to wszystko .
powodzenia w następnych zadankach tego typu:
16 lis 22:38
Slabszy uczen..: Tak, teraz rozumiem, dzieki za pomoc. Pozdrawiam
16 lis 22:42
Ares:
Dodam dla wyjaśnienia, bo pytałeś skąd bierze się stopień reszty?
gdyby P(x) −−− był stopnia trzeciego, to wtedy reszta musi być st. drugiego
zawsze o jeden stopień niższa.
wówczas : R(x) = ax2+bx +c
16 lis 22:52
Ares:
poprawiam : zapis z 22:52 musi być stopnia co najwyżej drugiego!
a w Twoim przykładzie : co najwyżej pierwszego!
16 lis 22:55
Slabszy uczen..: tak, przypominam to sobie z lekcji. Dzieki
16 lis 22:57
Aza:
Dobry wieczór

Witam forumowy zespół
ABBA
16 lis 22:59
AROB: Witam i pozdrawiam
ABBĘ
16 lis 23:03
Bogdan:
Dobry wieczór
ABBA
16 lis 23:22