liczby zespolone postacie trygonometryczne
Artur: Witam, proszę o sprawdzenie rozwiązania:
Znaleźć postacie trygonometryczne liczb zespolonych:
z1= −√3+i oraz z2=−1−i ,a następnie obliczyć z12*z23
mi wychodzi wynik 8√2(−cos512π −isin512π)
22 lis 13:31
Janek191:
z
1 = −
√3 + i
więc
I z
1 I =
√ ( −√3)2 + 12 =
√4 = 2
| | −√3 | | 1 | |
cos φ = |
| sin φ = |
| |
| | 2 | | 2 | |
czyli
| | 5 | | 5 | |
z1 = 2*( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z
2 = − 1 − i
I z+2 I =
√2
| | −1 | | √2 | | √2 | |
cos φ1 = |
| = − |
| sin φ1 = − |
| |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 5 | |
z2 = √2*( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 10 | | 10 | | 5 | | 5 | |
z12 = 4* cos |
| π + i sin |
| π) = 4*( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
| | 15 | | 15 | | 7 | | 7 | |
z23 = 2√2*( cos |
| π + i sin |
| π) =2√2*(cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
więc
| | 5 | | 7 | | 5 | | 7 | |
z12*z23 = 8√2*( cos ( |
| π + |
| π) + i sin ( |
| π+ |
| π) = |
| | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
| | 17 | | 17 | | 5 | | 5 | |
= 8√2*( cos |
| π + i sin |
| π} = 8√2*( − cos |
| π − i sin |
| π) |
| | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | |
22 lis 15:23
Artur: dziękuję Janek191, matematyk daje nam zadania i niektóre rozwiązania są błędne stąd prośba o
sprawdzenie, dzięki
24 lis 13:17