całka oznaczona z definicji Riemanna
zagubiony: Witam serdecznie,
bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu jednego przykładu z analizy matematycznej− sprawa życia i
śmierci:
Korzystając z definicji Riemanna oblicz (x jest do potęgi alfa, nie a)
a
∫ x
α
b
dla uproszczenia 0<a<b<nieskończoność, α∊ R i α ≠ −1
Prosiłbym ewentualnie o krótkie wyjaśnienie etc. Naprawdę bardzo ważna sprawa
22 lis 13:06
Janek191:
Może tak :
a b
| | xα+1 | | bα+1 | | aα+1 | |
∫ xα dx = − [ |
| ] = −( |
| − |
| ) = |
| | α + 1 | | α + 1 | | α + 1 | |
b a
22 lis 15:44
zagubiony: To jest na podstawie twierdzenia a chodziło o rozwiązanie na podstawie definicji
22 lis 19:02
Gray: Czy chodzi Ci np. o coś takiego?
| | 1 | | b−a | |
∫[a,b] f(x)dx = limn→∞ |
| ∑k=1,...,nf(a+kh), gdzie h= |
| |
| | n | | n | |
22 lis 19:12
Gray: Chociaż pewnie lepiej będzie zastosować coś takiego
∫[a,b]f(x) = lim ∑k=1,...,n f(aqk)aqk−1(q−1), gdzie aqn=b, czyli
q=(b/a)1/n
Rozpisz tę sumę:
∑k=1,...,n f(aqk)aqk−1(q−1) dla Twojej funkcji i q=(b/a)1/n
22 lis 19:16
zagubiony: Tak, chodzi dokładnie o coś takiego jak w tym drugim swoim poście co napisałeś.
22 lis 19:23
zagubiony: Mógłbys to rozpisać? Niestety dla mnie to masakra a termin mam do dzisiaj do godziny 24, dzięki
czemu zdobędę kilka cennych punktów.
W zamian za to chętnie służę radą i usługami informatycznymi
22 lis 19:25
Gray: Idea jest bardzo prosta, ale ja wymiękam przy zapisie tego... Nie mam teraz na to czasu.
Napisałem co należy zrobić; może ktoś Ci pomoże: wystarczy obliczyć sumę (jest to suma ciągu
geometrycznego), a potem obliczyć granicę. Jest tu dużo mądrych ludzi gotowych do pomocy...
22 lis 20:01
zagubiony: Mądrzy osobnicy, przybywajcie

Odwdzięczę się jak tylko mogę.
22 lis 20:07
Gray: Dla f(x)=xα mamy
... ∑k(aqk)αaqk−1(q−1)=aα+1(q−1)q−1∑qkα+k =
=aα+1(q−1)q−1∑(qα+1)k=... teraz suma ciągu geometrycznego; suma od k=1, do k=n.
22 lis 20:24
Gray: Nikt i nic?
| | 1−q(α+1)(n−1) | |
... = aα+1(q−1)q−1qα+1 |
| , gdzie q=(b/a)1/n. |
| | 1−q | |
Pozostaje obliczyć granicę powyższego wyrażanie dla n→
∞.
Wiemy ile ma wyjść (patrz wpis z 15:44), pytanie: jak to zgrabnie wykazać.
Ja, mimo szczerych chęci, nie mogę Ci dziś już pomóc.
22 lis 21:41
Gray: Byłem przekonany, że ktoś pomocny się znajdzie...
23 lis 13:20