matematykaszkolna.pl
całka oznaczona z definicji Riemanna zagubiony: Witam serdecznie, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu jednego przykładu z analizy matematycznej− sprawa życia i śmierci: Korzystając z definicji Riemanna oblicz (x jest do potęgi alfa, nie a) a ∫ xα b dla uproszczenia 0<a<b<nieskończoność, α∊ R i α ≠ −1 Prosiłbym ewentualnie o krótkie wyjaśnienie etc. Naprawdę bardzo ważna sprawa
22 lis 13:06
Janek191: Może tak : a b
 xα+1 bα+1 aα+1 
∫ xα dx = − [

] = −(

) =
 α + 1 α + 1 α + 1 
b a
  aα +1 − bα+1 
=

α + 1 
22 lis 15:44
zagubiony: To jest na podstawie twierdzenia a chodziło o rozwiązanie na podstawie definicji
22 lis 19:02
Gray: Czy chodzi Ci np. o coś takiego?
 1 b−a 
[a,b] f(x)dx = limn→

k=1,...,nf(a+kh), gdzie h=

n n 
22 lis 19:12
Gray: Chociaż pewnie lepiej będzie zastosować coś takiego ∫[a,b]f(x) = lim ∑k=1,...,n f(aqk)aqk−1(q−1), gdzie aqn=b, czyli q=(b/a)1/n Rozpisz tę sumę: ∑k=1,...,n f(aqk)aqk−1(q−1) dla Twojej funkcji i q=(b/a)1/n
22 lis 19:16
zagubiony: Tak, chodzi dokładnie o coś takiego jak w tym drugim swoim poście co napisałeś.
22 lis 19:23
zagubiony: Mógłbys to rozpisać? Niestety dla mnie to masakra a termin mam do dzisiaj do godziny 24, dzięki czemu zdobędę kilka cennych punktów. W zamian za to chętnie służę radą i usługami informatycznymi emotka
22 lis 19:25
Gray: Idea jest bardzo prosta, ale ja wymiękam przy zapisie tego... Nie mam teraz na to czasu. Napisałem co należy zrobić; może ktoś Ci pomoże: wystarczy obliczyć sumę (jest to suma ciągu geometrycznego), a potem obliczyć granicę. Jest tu dużo mądrych ludzi gotowych do pomocy...
22 lis 20:01
zagubiony: Mądrzy osobnicy, przybywajcie Odwdzięczę się jak tylko mogę.
22 lis 20:07
Gray: Dla f(x)=xα mamy ... ∑k(aqk)αaqk−1(q−1)=aα+1(q−1)q−1∑qkα+k = =aα+1(q−1)q−1∑(qα+1)k=... teraz suma ciągu geometrycznego; suma od k=1, do k=n.
22 lis 20:24
Gray: Nikt i nic?
 1−q(α+1)(n−1) 
... = aα+1(q−1)q−1qα+1

, gdzie q=(b/a)1/n.
 1−q 
Pozostaje obliczyć granicę powyższego wyrażanie dla n→. Wiemy ile ma wyjść (patrz wpis z 15:44), pytanie: jak to zgrabnie wykazać. Ja, mimo szczerych chęci, nie mogę Ci dziś już pomóc.
22 lis 21:41
Gray: Byłem przekonany, że ktoś pomocny się znajdzie...
23 lis 13:20