nie wiem co dalej z tym zrobić, prosiłbym o podpowiedź.
qwerty: Proszę o pomoc z dokończeniem zadania, brak pomysłu.
| | √x*√x−8 | |
lim x−>16 |
| |
| | x0.25−2 | |
| | x3/4 − 163/4 | |
Dochodzę do granicy w postaci : |
| |
| | x1/4 − 161/4 | |
i co dalej?
Wiem że ma wyjść 12...
22 lis 12:55
===:
a wzory skróconego mnożenia ...−
22 lis 12:59
qwerty: no tak też kombinowałem ale nie bardzo wiem jak je wykorzystać...

Najprawdopodobniej licznik trzeba jakoś rozłożyć i potem się skróci z mianownikiem ale jakie
potęgi wsiąść ?
22 lis 13:02
qwerty: chciałem napisać że nie bardzo mogę sobie wyobrazić co zostanie. Potęgi muszą być (1/4) aby
się skróciło. to oczywiste
22 lis 13:04
J:
x3/4 − 163/4 = (x1/4)3 − (161/4)3
22 lis 13:05
qwerty: a o tym nie pomyślałem, dzięki
22 lis 13:06
Ditka:
a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2) a=x do 1/4 b=16 do 1/4
22 lis 13:07
===:
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
czyli
| x3/4−23 | | (x1/4−2)(x2/4+4x1/4+4) | |
| = |
| = |
| x1/4−2 | | x1/4−2 | |
22 lis 13:13
===:
... nie warto plątać się z podstawianiem 8=163/4 kiedy można wprost 8=23
22 lis 13:17
===:
... chwycił jak szczerbaty sucharka i poszedł ... −
22 lis 13:25
qwerty: nie jestem szczerbaty

Po prostu wpadłem na taki sposób i chciałem go doprowadzić do końca
"po swojemu". Wynik i tak wychodzi ten sam ale dzięki za zaangażowanie. I mam następny
problem.
lim x−>1 (1−x)*tg(
pi*x2) −−−−−> lim x−>1 (1−x)/[cos(pi*x/2)]
(sin
pi*x2 − zmierza do 1 więc pominąłem.) Tylko co dalej, miałby ktoś jakiś pomysł/
podpowiedź ? Byłbym bardzo wdzięczny
23 lis 14:53
Mila:
| | πx | | π | | πx | |
limx→1(1−x)* tg( |
| )=limx→1(1−x)ctg( |
| − |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
=limx→1(1−x)ctg( |
| *(1−x))= |
| | 2 | |
23 lis 16:45
qwerty: Dzięki, nie wpadłbym na to.
23 lis 17:24
qwerty: | | πx | | π | | πx | |
tg( |
| ) = ctg( |
| − |
| ) − skąd to się wzięło a raczej z czego to wynika ? |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
23 lis 17:30
23 lis 17:44