funkcja wykładnicza
satya: Mam zadanie: uzasadnij, że równanie nie ma rozwiązania
|2x−3| + 2x = 0
2x= − |2x−3|
f. wykładnicza ma zawsze wart dodatnie, więc nie może się równać − |2x−3|, ponieważ to
wyrażenie jest zawsze ujemne.
mam tylko pytanie: jak to zapisać, żeby to matematycznie było poprawnie?
16 lis 21:48
Ergo: |2x−3|+2x=0 |2x−3|=−2x rownanie nie ma rozwiazania dlatego, że wartosc bezwzgledna nie moze
byc ujemna
16 lis 21:56
Nikka: hmm...może tak:
dla każdego x∊R 2x ≠ − |2x−3| bo dla każdego x ∊R 2x > 0, i dla każdego x∊R −|2x−3| ≤0
16 lis 21:57
satya: dzięki
16 lis 22:00