22 lis 12:49
Kacper:
Na przykład historyjka
22 lis 12:50
jakubs: Nie kumam tych historyjek, było coś na tym na ćwiczeniach, ale nic z tego nie zrozumiałem.
Było coś ze n−spoleczenstwo, a k−politycy.
Nie ma innego sposobu ?
22 lis 13:00
22 lis 18:56
PW: A nie jest to po prostu rozwinięcie
(1 − 1)n ?
22 lis 19:21
jakubs: Nie mam pojęcia, dyskretna dla mnie to jakaś czarna magia, którą muszę jakimś cudem zdać. We
wtorek mam kolokwium i chciałbym to jakoś zrozumieć.
22 lis 19:27
Mila:
Rozpisuję sumę:
| | | | | | | | | |
S=(−1)0* | +(−1)1* | +(−1)2* | +................+.(−1)n* | = |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
= | − | + | +.................+(−1)n* | |
| | | | | |
Z dwumianu Newtona dla a=1 i b=(−1)
0=[1+(−1)]
n=
| | | | | | | | | |
=(1)n*(−1)0* | +1n−1*(−1)1* | +1n−2*(−1)2* | +....+.(−1)n* | = |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
= | − | + | +.................+(−1)n* | =S |
| | | | | |
22 lis 20:13
Le' the: jakubs, chodzimy na ten sam kierunek : ). Ja piszę w poniedziałek.
23 lis 00:43
jakubs: To w miarę kumam, ale ....
Proszę policzyć reszty z dzielenia
31000000 przez 76
25 lis 00:38
Mila:
34=81=5(mod76)
35=243=15(mod 76)
39=75(mod76)
39=−1 (mod76)
(39)11 111=−1 (mod76)⇔
399999=−1 (mod76) /*3
31000 000=−3(mod76)⇔
31000 000=73(mod76)
====================
25 lis 14:10
Shadoba:
skad sie wziolo to przejscie
3
9=−1 (mod76)
(3
9)
11111=−1 (mod76)
28 lis 22:19
sushi_gg6397228:
mnozysz stronami 11111 razy
28 lis 22:24
Mila:
35=15(mod76) bo 243=76*3+15
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
35=15(mod76)
34=5(mod76) mnożymy stronami
39=75 (mod76)
39=−1(mod76) /11111
39*11111=(−1)11111(mod76)
399999=−1(mod76)
Dalej chyba jasne?
28 lis 22:52
Przemysław: Z tym pierwszym dowodem to może tak:
Po lewej wybieramy komisję k osób z grupy n osób.
Po prawej wybieramy n−k osób z n i ci, którzy zostaną to nasza komisja (k−osobowa). Więc
wybraliśmy taką samą komisję jak po lewej, ale liczyliśmy w inny sposób. Skoro jednak
liczyliśmy to samo, to wynik musi być ten sam.
Oczywiście nie ma pewności, że to jest dobrze
28 lis 23:26