funkcje
McArtur Artur: witam, mam pewien problem z funkcja kwadratowa, otoz:
f(x)=−2(x+3)(x−4) w postaci iloczynowej, zamieniam sobie na postac ogolna f(x)=−2x2+2x+24
i problem polega na tym, ze liczac z postaci iloczynowej i z postaci ogolnej wychodzi mi rozne
q, zatem zbiory wartosci sa rozne, dlaczego?
22 lis 12:43
===:
... takich cudów nie ma −
22 lis 12:48
McArtur Artur: no jak? z postaci ogolnej q=48.5 z iloczynowej q=24.5
22 lis 12:49
===:
... to pokaż jak liczysz
22 lis 12:52
McArtur Artur: | | −Δ | | −388 | |
postac ogolna q= |
| = |
| =48.5 |
| | 4a | | −8 | |
postac iloczynowa q=f(p)=−2*3.5*(−3.5)=24.5
22 lis 12:55
===:
| | −Δ | | −196 | |
z iloczynowej q= |
| = |
| =24,5 |
| | 4a | | −8 | |
22 lis 12:56
McArtur Artur: ale chodzi mi o ogolna? Δ=388, zatem q=48.5, dlaczego?
22 lis 12:58
Kaja: powinno wyjść 24,5.
22 lis 12:59
Kaja: Δ wychodzi 196, coś źle liczysz
22 lis 13:00
===:
to policz raz jeszcze tą deltę a nie upierasz się jak ...
22 lis 13:00
McArtur Artur: no, juz mam blad. wybaczcie
22 lis 13:00
Saizou :
albo tak
−2x2+2x+24=
−2(x2+x−12)=
−2(x2+4x−3x−12)=
−2(x(x+4)−3(x+4))=
−2(x+4)(x−3)
22 lis 13:04