funkcja wymierna
Dawid: Nie wiem co robię źle, mógłby ktoś spojrzeć?
Zadanie: Dla jakich wartości parametru m równanie mx2−2(m+2)x+m−2=0 ma dwa różne pierwiastki
ujemne?
A więc:
x1*x2 > 0
m≠0
Δ>0
Delta to m+2 więc zbiór rozwiązań to (−2; ∞)
Z wzorów Vieta wyszło
m(m−2)
rozwiązanie m należy do (−∞;0)u(2;∞)
Tyle, że wynik w książce jest zupełnie inny... Bo (−2/3;0) a ja nawet jak wyliczę część wspólną
do tego nie dojdę.
22 lis 12:41
J:
....policz jescze raz Δ..
22 lis 12:46
Dawid: wyszła m+4 ale tak czy siak nie wyjdzie
22 lis 12:50
J:
pokaż jak liczysz Δ ...
22 lis 12:52
Dawid: (−2(m+2)2−4m(m−2)=(−2m−4)2−4m2+4m=m+4
22 lis 12:52
Kacper:
Jeśli ujemne, to inne warunki.
22 lis 12:53
J:
brakuje jeszcze: x1+ x2 < 0
22 lis 12:54
Kaja: Δ=[−2(m+2)]2−4m(m−2)=.....
22 lis 12:55
Kaja: i ten warunek co J. wtedy wyjdzie przedział (−2/3;0)
22 lis 12:55
J:
Δ = [−2(m+2)]2 − 4m(m−2) = 4(m+2)2 − 4m2 + 8 = 4m2 + 16m + 18 − 4m2 + 8 = 24m + 16
22 lis 12:57
Dawid: DZIĘKI WSZYSTKIM
22 lis 13:05