Kolos
Kaktus:
W ramach powtórki do kolokwium natknąłem na problem
Korzystając z wzoru de Moiver'a obliczyć
(i−2)
24*(13+9i)
8
|z
1|=
√5
i tutaj już mam problem
22 lis 11:57
Kaktus: ?
22 lis 12:55
Artur: |z1|=√5
cosφ
1=
√52
sinφ1=
√5
czy się mylę
22 lis 13:51
Artur: poprawa cos = −√5/2
22 lis 13:54
Artur: | | −2 | | −1 | |
z1=√5(cos |
| + isin |
| ) |
| | √5 | | √5 | |
| | 13 | | 9 | |
z2=5√10(cos |
| +isin |
| ) |
| | 5√10 | | 5√10 | |
zastosuj dalej wzory moivre'a aby postacie trygonometryczne podnieść do odpowiednich potęg
później pomnóż przez siebie, przepraszam za wcześniejszy post pomylony
22 lis 14:07