zad.1 W trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku A ma miarę 600, a dłuższa
przyprostokątna ma długość 6cm. Długość krótszej przyprostokątnej jest równa:
A 4√3
B. 2√3
C.12
D. 6√3
Dla mnie to oczywiste, że odp. B jest poprawna. Jednak w kluczu mam D...
zad.2 Dana jest prosta o równaniu 3x−2y+1=0. Prosta do niej prostopadła ma wzór:
A. y=−3x+5
B. y=3x+5
| 2 | ||
C. y= | x+5 | |
| 3 |
| −2 | ||
D. y= | x+5 | |
| 3 |
dłuższa przyprostokątna leży naprzeciwko większego kąta
| 6 | ||
zatem tg60=√3= | ||
| x |
| 6 | ||
x= | =2√3 | |
| √3 |
| 3 | 1 | |||
3x−2y+1=0→y= | x+ | |||
| 2 | 2 |
| 3 | |
*a2=−1 | |
| 2 |
| 2 | ||
a2=− | ||
| 3 |
| 1 | 1 | |||
f(x)= | x3−9x− | w punkcie P=(−2,y0). | ||
| 3 | 3 |