wyznacz równanie stycznej do krzywej będącej wykresem funkcji y=f(x) w punkcie 0
Karolina : f(x)=84+x2 ;x0=2
wyznacz równanie stycznej do krzywej będącej wykresem funkcji y=f(x) w punkcie 0 odcietej x0
gdy :
22 lis 11:20
AS: Równanie stycznej
y − yo = f '(x)*(x − xo)
Wylicz pochodną i podstaw (xo,yo)
22 lis 11:30
===:
trudno jej będzie podstawić pochodną f'(x) ... chyba jednak f'(x
o) ... −
22 lis 13:28
AS: W zamyśle moim było wylicz pochodna funkcji f(x)
i potem podstaw (xo,yo).
Ale zgadzam się z uwagą mego poprzednika,tak byłoby lepiej.
22 lis 13:32
===:
... podstaw (x
o,y
o) ... to podstaw współrzędne punktu 0=(x
o,y
o)
Policz f'(x
o) ... to policz f(x) i podstaw x
o (
tyko x0 −
22 lis 13:39
Milena : Proszę bardzo o dokładne obliczenia...
22 lis 15:09
22 lis 15:12
===:
| | 8 | | 8 | |
f(x)= |
| f(2)= |
| =1 O=(2,1) |
| | 4+x2 | | 8 | |
| | −16x | | −32 | | 1 | |
f'(x)= |
| f'(2)= |
| =− |
| |
| | (4+x2)2 | | 64 | | 2 | |
Ostatecznie równanie stycznej to
| | 1 | | 1 | |
y−1=− |
| (x−2) ⇒ y=− |
| x+2 |
| | 2 | | 2 | |
22 lis 15:37
AS:
| | −16*2 | | −32 | | 2 | |
f'(2) = |
| = |
| = − |
| |
| | (4 + 42)2 | | 400 | | 25 | |
Równanie stycznej
Obliczam yo
y − yo = f'(xo)*(x − xo)
y − 1/4 = −2/25(x − 2) |*100
100*y − 25 = −8*x + 16
8*x + 100*y − 41 = 0
22 lis 15:39
AS: Korekta
| | 8 | |
yo = |
| = 1 proszę dalej poprawić |
| | 4 + 4 | |
A do Karoliny uwaga − pisz wyraźniej
22 lis 15:43
===:
... f'(xo) ... też popraw
22 lis 15:46