matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartość bezwględna
tyu:
3t − 9
jest takie wyrażenie
√
(
)
2
// całe wyrażenie jest pod pierwiastkiem
2
3t − 9
dlaczego
√
(
)
2
= 0,5*I3t−9I
2
Wiem, że
√
x
2
=IxI ale dlaczego można "wyciągnąć" 0,5 przed moduł, a nie należy tego wyliczać
22 lis 11:18
Saizou :
3t−9
1
1
1
l
l=l
*(3t−9)l=l
l*l3t−9l=
l3t−9l
2
2
2
2
22 lis 11:20
tyu:
dziękuję
22 lis 11:28