Ostrosłupy- pomocy
iwonka: zad 1 Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość ściany bocznej
jest równa 6 cm i jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni.
22 lis 10:24
Krystek:
22 lis 10:38
iwonka: dzięki za rysunek

dasz radę to obliczyć? proszę.
22 lis 10:49
dero2005:
h
b = 6
a = 6
√3
h =
√hb2 − (a2)2 = 3
22 lis 15:10
iwonka: a nie powinno się zacząć od sinusa 30°?
22 lis 15:29
iwonka: V=1/3 *Pp* H
sin 30°=H/3
1/2=H/3
I co jak to dalej obliczyć, i czy to jest dobrze?
22 lis 15:41
22 lis 16:27
iwonka: To ja już nic nie wiem:(
możesz to zadanie całe rozwiązać? Z góry dziękuje za pomoc.
22 lis 16:34
dero2005:
wedle rozkazu
(
a2)
2 = h
b2 − h
2
a = 6
√3
V = 108
22 lis 17:04
iwonka: jeju dziękuje ślicznie za pomoc
22 lis 17:56