działania na wyrażeniach algebraicznych
Sylwiaaa: Wykaż, że dla każdej nieparzystej liczby całkowitej x, liczba (x2 − 5)2 − 16 jest podzielna
przez 128
22 lis 09:56
Kacper:
Na początek wzór a
2−b
2=(a+b)(a−b)
22 lis 09:57
Sylwiaaa: nie rozumiem
22 lis 09:59
Kacper:
Przedstaw to wyrażenie jako iloczyn.
22 lis 10:05
Nat: To jako iloczyn będzie
(x2−5−4)(x2−5+4) =(x2−9) (x2−1) =(x−3) (x+3) (x−1) (x+1)
I tak mam iloczyn czterech liczb parzystych, bo x był nieparzysty.
I teraz wiem, że ta liczba jest podzielna na pewno przez 2,4,8,16,
ale jak mam dalej wytłumaczyć sobie, że dzieli się też przez 128?
Czy w ogóle mój kierunek myślenia jest dobry?
14 gru 12:26
Ambroży z fabryki noży: zauważ że to są cztery KOLEJNE liczby parzyste
14 gru 13:24
a7: x=2k+1 k−liczba całkowita, x liczba nieparzysta
x−3=2k−2=2(k−1)
x+3=2(k+2)
x−1=2k
x+1=2(k+1)
iloczyn tych liczb to
2*2*2*2=16
oraz czterech kolejnych liczb całkowitych czyli co druga parzysta a co czwarta podzielna przez
cztery
16*2*4=128
czyli całość jest podzielna przez 128
14 gru 14:42
ite: Mam wrażenie, że komentarz jest za mało precyzyjny. Jedna z tych liczb jest wielokrotnością
czterech, ale wcale nie musi być to czwarta z nich.
14 gru 15:00
a7: no tak, chodziło mi o to, że wśród tych liczb dwie są parzyste i jedna podzielna przez 4
14 gru 15:02
ite: Może komuś łatwiej będzie zobaczyć te własności, jak nie będzie ich wiązał z kolejnością.
A może wszyscy od razu to widzą i żaden zapis im nie zaszkodzi : ).
14 gru 15:11