działania na wyrażeniach algebraicznych
Sylwiaaa: Wykaż, że dla każdej całkowitej liczby x, liczba x3 + 3x2 −x −3 jest podzielna przez 48
22 lis 09:50
Kacper:
Rozłóż to wyrażenie na czynniki.
22 lis 09:50
Sylwiaaa: chodzi ci, że 3(x2 − 1)+ x (x2 −1) = (x2 −1)(3+x)
i co dalej?
22 lis 09:54
Kacper:
Dobrze teraz dalej (wzór skróconego mnożenia)
22 lis 10:06
Sylwiaaa: (x−1)(x+1)(3+x) iiii?
22 lis 12:01
Saizou :
podajmy kontr przykład
dla x=0 mamy
03+3*02−x−3=−3 → 48 nie dzieli −3
22 lis 12:03
Kacper: kontrprzykład
22 lis 12:50
Saizou : oj tam oj tam
22 lis 12:59