proszęo rozwiązanie
Michał: Wyznacz parametry a , b tak aby funkcja
| | a | |
f(x) = ( ax2 +b jeśli x ∊ ( −∞, −2) i x − a jeśli x ∊ < −2 , 3) i |
| + b |
| | x | |
jeśli x ∊ < 3, +∞) )
była ciągła w zbiorze R
jak to obliczać
22 lis 08:30
J:
..w punktach x = 2 oraz x = 3 funkcje muszą mieć tą samą wartość:
a*2
2 + b = 2 − a
22 lis 12:36
Michał: dziękuję ale kierując się to co napisał J:
napotkałem na problem w zadaniu
Wyznacz a,b tak aby funkcja
| | 4 − x2 | |
f(x) = ( a, jeśli x = − 2 i |
| jeśli x ∊ ( −2, 2) i b , jeśli x = 2) |
| | 3 − √x = 7 | |
była ciągła w przedziale < −2, 2 >
22 lis 19:04
Michał: | | 4−x2 | |
tam żle napisałem drugą funkcję ma być |
| jeśli x ∊ (−2 ,2) |
| | 3 −√x + 7 | |
22 lis 20:47