matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
piotr:
Oblicz wartość wyrażenia: [ (2−
√
7
)
−2
+ (2−
√
7
)
−2
]
−
1
2
całkiem się w tym pogubiłem
22 lis 05:17
Janek191:
1
1
( 2 −
√
7
)
−2
+ ( 2 −
√
7
)
−2
=
+
=
4 − 4
√
7
+ 7
4 − 4
√
7
+ 7
1
11 + 4
√
7
22 + 8
√
7
=
*
*2 =
=
11 − 4
√
7
11 + 4
√
7
121 − 112
22 + 8
√
7
=
9
zatem
22 + 8
√
7
9
3
w = (
)
−0,5
= (
)
0,5
=
9
22 + 8
√
7
(22 + 8
√
7
)
0,5
========================================= Czy aby dobrze przepisana jest treść zadania ?
22 lis 08:12