Funckje trygonometryczne.
Maciej: | | 1−cos2x | |
Wyznacz największą liczbę będącą rozwiązaniem równania 4cos2x = |
| , należącą |
| | 1−cosx | |
do przedziału <0;2π>. Zakoduj cyfrę jedności i dwie pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego otrzymanej liczby, Do obliczeń przyjmij π=3,14
(4cos
2x)(1−cosx)=1−cos2x
4cos
2x−4cos
3x=1−cos2x
−4cos
3x+4cos
2x+cos2x−1=0
−4cos
3x+4cos
2x+2cos
2x−1−1 bo cos2x = 2cos
2x−1
−4cos3x + 6cos
2x−2=0
rozwiązuje równanie wielomianowe za pomocą schematu Hornera
x= 1 dla −4,6,0,−2 stąd: −4,2,2,0 zatem:
−4cos
2x+2cosx+2=0
t=cosx, gdzie t ∊ <−1,1>
−4t
2+2t+2=0
Δ=4+32=36
√Δ=6
| | −2−6 | |
t1= |
| =2 nie należy <−1,1> |
| | −4 | |
t
2={−2+6}{−4}=−1
więc cosx=−1 ===> π=3,14 czyli 314 a w odpowiedzi jest 418
dlaczego?