Bryły obrotowe-zadania POMOCY!
Lidka: Obwód przekroju osiowego stożka ma 30 cm. Kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny
podstawy ma miarę 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka.
Pomocy! Wie ktoś jak to obliczyć?
16 lis 20:55
Lidka: wie ktoś jak to zrobić?
16 lis 21:13
kaz: prekrojem jest Δ równoboczny,więc
r=5
l=10
wzory chyba znasz
16 lis 21:18
Lidka: skąd wiesz że promień wynosi 5 a tworząca stożka 10?
16 lis 21:24
kaz: skoro Δ jest równoboczny to jego boki są......
16 lis 21:27
Lidka: mógłbyś mi wytłumaczyć po kolei jak to obliczyłeś?

Nie rozumiem tego..
16 lis 21:31
kaz: skoro Δ jest równoboczny to bok ma 10cm bo 30/3=10
r=
1210
| | 10√3 | |
h= |
| tzn.tyle ile wys.Δ równobocznego |
| | 2 | |
P
c=P
p+P
b=πr
2+πrl
16 lis 21:37
Lidka: Dzięki za pomoc !

Już wszystko rozumiem
^
16 lis 21:43
Janek: W kieliszku o kształcie stożka jest nalana do pełna ciecz. Odlano połowę objętości. Jaka jest
wysokośc pozostałej cieczy w kieliszku. Dane Wysokość kieliszka 9 cm. promień górnej krawędzi
kieliszka 8 cm.
17 mar 07:57