może ktoś to sprawdzić?? proszę
monia7625: l3x−1l=2
3x−1=2
3x=3
x=1
21 lis 23:18
Mila:
lub 3x−1=−2
21 lis 23:22
PW: To dopiero "pół rozwiązania", czyli 2+. Piątka będzie, gdy rozważysz drugą możliwość:
3x − 1 = −2.
Patrz definicja wartości bezwzględnej, na przykład: liczba ma wartość bezwzględną 7, gdy jest
równa 7 lub −7.
21 lis 23:23
monia7625: a w ty zad?
l2x+1l≤3
to też 2 działania ze zmiennymi znakami +3 i −3 ?
21 lis 23:30
Mila:
l2x+1l≤3⇔
−3≤2x+1≤3
21 lis 23:35
monia7625: i to wszystko?
nie trzeba wyliczać x?
21 lis 23:37
PW: monia, a jakie jest polecenie? Ja rozumiem, że już jest późno, ale ...
21 lis 23:44
monia7625: rozwiąż nierówności i równania
21 lis 23:45
monia7625: to jest polecenie i do tego kilka podpunktów,
wszystko już mam, prócz tego
21 lis 23:46
PW: Sama widzisz: "rozwiąż nierówność". Przeczytaj o co pytałaś o 23:37.
21 lis 23:49
monia7625: no to trzeba, tak dobrze?
−3≤2x 2x+1≤3
−32≤x 2x≤2
−112≤x x≤1
dobrze?
21 lis 23:55
PW: Tak, ale koniecznie trzeba między tymi nierównościami pisać spójnik "i" (⋀), bo obie muszą być
prawdziwe jednocześnie. Dlatego przed udzieleniem odpowiedzi trzeba narysować to co wyliczyłaś
na osi liczbowej i wziąć część wspólną tych przedziałów.
Jeszcze mała poprawka (zgubiłaś jedynkę): pierwsza z tych nierówności powinna mieć postać
−3 ≤ 2x+1
−4 ≤ 2x
−2 ≤ x.
22 lis 00:06