dziwne
monia7625: czy da się wyliczyć x z tego równania?
(2x−1)(3x+1)=0
21 lis 23:10
monia7625: (2x−1)(3x+1)=0
6x2+2x−3x−1=0
6x2−x=1
doszłam do tego momentu i nie wiem co dalej
21 lis 23:16
Ditka:
iloczyn=0 ⇔ mnożna=0 lub mnożnik=0
więc
2x−1=0 ⋁3x+1=0
x=1/2 ⋁ x=−1/3
21 lis 23:19
PW: Mateńko, a po co wymnażasz, jeżeli miałaś postać iloczynową? Iloczyn dwóch wyrażeń jest zerem,
gdy jedno lub drugie z nich jest zerem.
21 lis 23:20
monia7625: a w tym?
x(x+1)=0
x=0 x+1=0
x=−1
dobrze?
21 lis 23:22
Mila:
No dobrze.
Ale zapisujesz tak:
x=0 lub x+1=0⇔
x=0 lub x=−1
21 lis 23:24
monia7625: dziękuję
21 lis 23:26
PW: Mówiąc mnemotechnicznie: nie wolno zgubić lubego.
21 lis 23:27
Eta:
22 lis 00:14