rozwiąż równanie
jankes : tgx+tgx2+tg3+....=√3/2
wiem ze jest szereg geometryczny obliczyłęm sume tego szeregu otrzymałem tgx/1−tgx=√3/2
zastanwiałem sie nad wyciagniecie przed nawias tgx ...ale nie wiem co dalej
21 lis 21:56
jankes : ktos to rozwiaze ?
21 lis 22:11
Eta:
założenie : tgx≠0 i |tgx|<1
2tgx=√3−√3tgx ⇒ (2+√3)tg=√3 ⇒ tgx= √3(2−√3
...... dokończ
21 lis 22:16
jankes: Dzieki Eta o ile przekształcenia Twoje sa dla mnie zrozumiale. Czy mogla byc powiedziec jak
wyrazenie po prawej mam przeksztalcic bo odczytanie z wykresu ciezko , atodp taka
arctg(2−√3) dziekuje pozdrawiam
21 lis 23:17
Eta:
21 lis 23:29
jankes: ? Nadal nie wiem jak..
21 lis 23:38
Eta:
tgx=√3(2−√3)= 2√3−3
odp: x= arctg(2√3−3)
21 lis 23:54