Obliczyć całkę
Zbiciu: Obliczyć całkę z
(x
2 + 1)
5dx
Nie wiem jak to zrobić...
| | 1 | |
Podstawiam x2 + 1 = t ; wtedy 2xdx = dt ; dx = |
| dt |
| | 2√t − 1 | |
Nie wiem co dalej. Dobrze myślę? Proszę o pomoc
21 lis 21:28
Mila:
Szkoda męczyć się, rozwiń wg dwumianu Newtona i będziesz miał sumę prostych całek.
21 lis 23:06
Zbiciu: Nie miałem czegośtakiego, jak dwumian Newtona, lub nie wiem, że jest taka nazwa...
21 lis 23:22
PW: Po prostu wykonaj potęgowanie (x2+1)5 tak jak umiesz − przecież otrzymasz wielomian, który
się całkuje "bez bólu".
21 lis 23:25
21 lis 23:34
Zbiciu: | | 1 | |
Trochę jestem zmylony tym, co napisaliście. Wynik to |
| (x2 + 1)6 |
| | 12 | |
Nie wiem szczerze jak to rozwiązać, to co Wy mi piszecie, nie jest dla mnie zrozumiałe.
21 lis 23:35
Mila:
To nie jest dobry wynik. Chyba, że źle napisałeś funkcję podcałkową.
Taki wynik jest z całki:
∫x*(x
2+1)
5dx=
[x
2+1=t, 2xdx=dt]
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| ∫t5 dt= |
| * |
| t6= |
| (x2+1)6 +C |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 12 | |
21 lis 23:46
PW: Wynik całkowania sprawdzamy przez różniczkowanie. Jesteś pewny, że podałeś dobry wynik?
21 lis 23:47
Zbiciu: Przepraszam, nie zauważyłem tego x za nawiasem. Teraz wszystko wiem, dzięki za fatygę xD
22 lis 00:07