algebra
kyrtap: jednym z pierwiastków
√−16 będzie 2
2√i 
bo nie wiem czy odgadłem dobrze ten pierwiastek
21 lis 20:37
razor: 4i albo −4i
21 lis 20:38
kyrtap: sory
4√−16 p to mi chodziło
21 lis 20:40
kyrtap: 4√−16
21 lis 20:40
razor: a po co chcesz odgadywać? pierwiastki będą postaci ±√2±√2i
21 lis 20:41
kyrtap: no bo chce szybciej je wyliczyć niż stosować wzór
21 lis 20:46
razor: a ile to jest 2√i?
21 lis 20:47
kyrtap: 2√√−1 = 2(−1)(1/4)
21 lis 20:49
razor: to tak jakbym się ciebie zapytał ile to jest 2+2 a ty byś mi odpowiedział "14−10" − nie tędy
droga
21 lis 20:51
kyrtap: czyli tak nie mogę postąpić
21 lis 20:51
kyrtap: razor wiem że jesteś
21 lis 20:56
razor: możesz, ale wynik nic ci nie mówi − jest kolejną niewiadomą którą musisz policzyć
21 lis 21:01
kyrtap: reasumując jest jakiś inny sposób niż ten smutny wzór de Moivrea ?
21 lis 21:03
Mila:
Możesz tak, (tradycyjnie)
√4i=x+iy
4i=x2+2xyi−y2
21 lis 21:06