matematykaszkolna.pl
Wartość największa i najmniejsza funkcji. Martiminiano: Dobry wieczór, mam prośbę o jakiś link do zadań (czy też same zadania, jeśli ktoś posiada) z wyznaczaniem wartości największej i najmniejszej funkcji z wykorzystaniem pochodnych. Zadania typu: "Puszka do konserw w kształcie walca o objętości V ma być wykonana z blachy o ustalonej grubości. Jakie wymiary powinna mieć ta puszka, aby użyta blacha miała najmniejszą masę?". Mój podręcznik zawierał tylko 10 tego typu zadań, nie wychodziło mi to zbyt dobrze i chciałbym jeszcze poćwiczyć. emotka Z góry bardzo dziękuję za każde zadanie. emotka
21 lis 20:05
Martiminiano: Może jednak ktoś coś posiada? emotka
21 lis 20:35
Eta: zad1 Liczbę 50 przedstaw w postaci dwu składników tak,że iloraz sumy kwadratów tych składników do iloczynu tych składników jest największy. Jaka jest wartość tego ilorazu? zad2 Prostopadłościenny basen o pojemności 36 000 litrów mamy wyłożyć prostokątnymi kafelkami płytkami. Dno basenu jest prostokątem, którego stosunek boków jest równy 2. Jakie powinny być wymiary tego basenu,aby zużyć jak najmniej kafelek? zad3 W prostopadłościanie, którego pole powierzchni całkowitej jest równe 140, zaś stosunek długości boków podstawy jest 2:5. Jakie wymiary powinien mieć ten prostopadłościan aby jego objętość była największa? zad4 W kulę o promieniu długości R wpisano walec o największej objętości. Wyznacz stosunek objętości kuli do objętości walca zad5 W półokrąg o promieniu długości R wpisano trapez, którego jedna podstawa jest średnicą tego okręgu. Dla jakiego kąta przy tej podstawie pole trapezu jest największe? Powodzenia .... emotka
22 lis 00:35
Eta: A tyle prosił? i co?
22 lis 19:37
Martiminiano: Dziękuję uprzejmie emotka Dopiero teraz tu zajrzałem od wczoraj emotka. Odpowiedzi zamieszczę jutro z prośbą o ich zweryfikowanie. Jeszcze raz bardzo dziękuję! emotka
22 lis 19:42
Eta: No emotka
22 lis 19:46
daras: ciekawe ja na pewno tu zajrzęemotka
22 lis 19:48
Eta: emotka
22 lis 19:49
Martiminiano: Spokojnie, nie rzucam słów na wiatr emotka
22 lis 19:53
daras: emotka
23 lis 19:45
Eta: No bo dzisiaj nie ma wiatru