matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
kubek:
oblicz granice ciagu
√
n2+6
−n −−−−−−−−
√
n2+2
−n to ułamek
21 lis 19:39
Janek191:
a
2
− b
2
W liczniku i mianowniku korzystamy z wzoru a − b =
a + b
√
n
2
+ 6
− n
a
n
=
=
√
n
2
+ 2
− n
n
2
+ 6 −n
2
√
n
2
+6
+n
=
=
n
2
+ 2 − n
2
√
n
2
+2
+n
6
√
n
2
+ 2
+ n
√
n
2
+2
+ n
=
*
=3*
=
√
n
2
+ 6
+n
2
√
n
2
+ 6
+n
√
1 +
2
n
2
+ 1
= 3*
√
1 +
6
n
2
+ 1
więc
√
1 + 0
+ 1
lim a
n
= 3*
= 3
√
1 + 0
+ 1
n→
∞
22 lis 01:29