matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż , że
goldenfille:
Wykaż , że :
√
38 − 12
√
10
= 2
√
5
− 3
√
2
16 lis 20:40
Ergo:
(2
√
5
−3
√
2
)
2
=20−12
√
10
+18=38−12
√
10
, czyli
√
38−12
√
10
=
√
(2
√
5
−3
√
2
)
2
√
(2
√
5
−3
√
2
)
2
=2
√
5
−3
√
2
16 lis 21:21