jh
kinder:

Wyznacz ekstrema funkcji
f(x)= 4x / x
2+1 df=r/{3}
Wyszło mi tyle
f'(x) = −2x
3 + 10x
2 − 12x / (2x−6)
2
potem wychodzi x(−2x
2 + 10x −12)=0
x=0 x1=3 x2=2
f(0)=0(minimum)

dobry wynik?
f(2)= 0(maksimum)

? tutaj tez nie jestem pewnien
21 lis 18:37
===:
... jakieś herezje wypisujesz ...
21 lis 18:41
kinder: czemu?
21 lis 18:46
kinder: sorrki to powinno byc f(x)= x2 / 2x−6
21 lis 18:47
===:
jaka jest dziedzina?
21 lis 18:47
===:
no tak ....zgaduj−zgadula ...
21 lis 18:48
kinder: wszystkie liczy rzeczywiste z wyłaczeniem 3 taka jes dziedzina
21 lis 18:49
===:
skoro nie potrafisz wpisać treści ....to już nie mam chęci na zabawę −
21 lis 18:51
kinder: jakiej tresci?
21 lis 18:52
kinder: e pomoze ktos
21 lis 19:56
===:
...już pochodna źle
21 lis 20:02
kinder: a no faktycznie sorrki za moze głupie błedy pochodna to 2x2−12x
wtedy x =0 x=6
21 lis 20:26
===:
dokładnie
21 lis 20:27
kinder: polegne na maturze przez mój pospiech
21 lis 20:37
===:
... to nie pośpiech ... to "bylejakośc" −
21 lis 20:38
kinder: f(0)= 0 maksimum
f(6)=0 minimum
21 lis 20:39
kinder: moze byc i to
21 lis 20:39
kinder: a jak mamy wyznaczyc dziedzine w tym przypadku to 2x−6≠0 x≠3 to te 3 oznaczamy na wykresie?
21 lis 20:41
===:
dziedzinę możesz zapisać
Ale jeśli rysujesz wykres funkcji ... to masz asymptotę
21 lis 20:45
kinder: aha czyli dziedzina rozgranicza jedno monotonicznosc na dwie
21 lis 20:48
kinder: ok dzieki
21 lis 20:52
===:
to nie całkiem tak −
21 lis 20:53
kinder: tzn wiem o co chodzi ale nie umiem tego opisac
21 lis 20:56