Jak to rozwiązać ???
Mirko: Osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x)=2(x−4)(x+12) jest prosta o równaniu:
A) X−4=0
B) X+4=0
C) X+12 =0
D) Y=−4
21 lis 18:30
Krystek:
21 lis 18:35
Mirko: a ja nadal nie wiem jak to rozwiązać
21 lis 18:44
kinder: wiesz co to os symetrii?
21 lis 18:48
Mirko: jest to prosta względem której ta figura jest do siebie symetryczna
21 lis 18:53
kinder: to narysuj symetrie kwadratu
21 lis 18:54
kinder: to jakies cwiczenia do matury?
21 lis 18:55
Mirko:
21 lis 18:56
Mirko: tak
21 lis 18:56
kinder: a teraz narysuj wykres funkcji kwadratowej dowolnej
21 lis 18:59
Mirko:
21 lis 19:04
kinder: i jak myslisz gdzie narysujesz os symetrii na tym wykresie?
21 lis 19:05
kinder: wczesniej to ty narysowałes prostokat?
21 lis 19:07
Mirko:
21 lis 19:11
kinder: to nie jest os symetrii
21 lis 19:13
Mirko: to jak powinna wyglądać
21 lis 19:14
kinder:

To sa osie symetrii os symetrii dzieli figure na dwie równe czesci które sie pokrywaja
21 lis 19:16
kinder: Czyli jak zegniesz w miejscu przerywanych linii to wyjda dwie takie same figury
21 lis 19:17
Mirko:
21 lis 19:20
kinder: doładnie tak
21 lis 19:22
Mirko: to jakie będzie rozwiązanie
21 lis 19:25
kinder: Xw= −b / 2a podstawiasz i wychodzi
21 lis 19:30
Mirko: a dlaczego podstawiamy do wzoru xw= −b /2a a nie do wzoru q = −Δ/ 4a
21 lis 19:34