Co to za liczby?
zz: Suma 4 kolejnych liczby całkowitych wynosi 28.
21 lis 17:27
Kasia: Ja zrobiłbym tak:
n+n+1+n+2+n+3=28
Nie mam pewności czy dobrze
21 lis 17:30
vld: suma wynosi 28?
21 lis 17:32
zz: 4n=22
n=5.5
Niestety nie tak : (
21 lis 17:32
vld: 5+6+7+8 = 26
6+7+8+9 = 30
21 lis 17:34
zz: Suma 4 kolejnych liczb całkowitych wynosi 28
21 lis 17:34
Kasia: No właśnie
21 lis 17:35
zz: To jest jak nauczycielka określiła "zadanie na szóstkę".
21 lis 17:36
vld: Napisz, że sprzeczne.
21 lis 17:36
zz: Podpowiedź : "trzeba pomyśleć, to nie jest takie dosłowne"
Muszą to być liczby całkowite.
21 lis 17:38
Hajtowy: 
CAŁKOWITYCH

n − pierwsza liczba całkowita
n+2 − druga liczba całkowita
n+4 − trzecia ...
n+6 − czwarta ...

n+n+2+n+4+n+6=28
4n+12=28
4n=16
n=4
Sprawdzenie:
4+6+8+10=28
21 lis 17:44
Kasia: Niestety ale z kolejnych całkowitych się nie da
21 lis 17:45
Hajtowy: Da się...
21 lis 17:46
Kasia: Dlaczego do "n" dodaje się 2? Hmm?
21 lis 17:49
zz: Podobnie myślałam, bo na pewno nie będą to cyfry 5, 6, 7, 8 ani 6, 7, 8, 9.
Niestety to zadanie ze sprawdzianu.
Dzięki za odp.
21 lis 17:52
===:
... chyba "zaskoczył" na parzyste −
21 lis 17:52