Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla których
xyzstart: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla których równanie x2 + mx +2=0 ma dwa róźne
rozwiązania rzeczywiste takie,że suma ich sześcianów jest mniejsza od 9.
21 lis 17:01
vld: Masz odpowiedź do tego zadania?
21 lis 17:13
xyzstart: nie., prosze o kazda wskazówke
21 lis 17:17
xyzstart: moze wzory vieta
21 lis 17:17
vld: Rozwiązałem to ale nie wiem czy dobrze.
1. Δ > 0
2. x3 + x3 < 9
Spróbuj póki co z tą deltą, u mnie wyszło z pierwszego warunku, że m ∊ (−∞, −√8) U (√8; +∞)
21 lis 17:22
===:
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1x2+x22)=(x1+x2)[(x1+x2)2−3x1x2]
... i teraz walcz z Δ i wzorami Viete'a
21 lis 17:26
vld: 2. x13 + x23 < 9
21 lis 17:27
===:

... czyli −m(m
2−6)<9
−m
3+6m−9<0 ..................m>3
21 lis 17:39
vld: Z drugiego mi wyszło 6m − m
2 < 9
21 lis 17:48
===:
....to sprawdź raz jeszcze −
21 lis 17:54
xyzstart: mi wyszlo: −m3−6m−9<0 co dalej
21 lis 18:02
===:
rozwiąż nierówność ....to oczywiste
21 lis 18:07
xyzstart: −m3+6m−9<0
21 lis 18:08
===:
dla ułatwienia pokazałem ci wykres f(m)=−m3+6m−9
21 lis 18:08
xyzstart: (m+3)(−m2+3m−3) jakie jest rozw tego
21 lis 18:14
xyzstart: <0
21 lis 18:15
===:
.. nie rozśmieszaj
w tym kwadratowym Δ<0
21 lis 18:17
xyzstart: czyli jakie jest ostateczne rozwiazanie?
21 lis 18:18
===:
włącz myślenie
21 lis 18:18
xyzstart: m∊(−
∞,−
√8)(
√8,
∞)



?
21 lis 18:23
===:
...to z Δ a na to "nałóż" ten drugi warunek i podaj część wspólną
21 lis 18:29
xyzstart: m∊(−
∞,−3)

?
21 lis 18:33
===:
wyśpij się
21 lis 18:36
xyzstart: to juz niewiem
21 lis 18:38
===:
to zobacz co napisałem o 17:39
21 lis 18:39
xyzstart: czyli m∊(3,∞)
21 lis 18:41
===:
czyli ...−
21 lis 18:43
xyzstart: dziekujee
21 lis 18:44
===: −
21 lis 18:49
===:
przeanalizuj sobie tą nierówność ... i rozwiąż bez wykresu
21 lis 18:49