Analiza
Wikimiki: Wyznacz równanie o okręgu o środku S(3,1), który odcina na prostej k:x−7y+29=0 cięciwę o
długości 5√2.
21 lis 17:00
Wikimiki:
21 lis 17:41
Kacper:
Rysunek?
21 lis 17:45
===:
...policz odległość środka okręgu od prostej ... a potem już "zwykłą" geometrią promień okręgu
−
21 lis 17:46
Wikimiki: Nie ma rysunku do zadania.
21 lis 17:55
===:
| | |3−7+29| | | 25 | | 5√2 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √1+49 | | 5√2 | | 2 | |
r
2=
i potem równanie okręgu
21 lis 18:06
===:
dziękuję Wikimiki ... za wczorajsze też ...
21 lis 18:18