Funkcja f jest okreslona wzorem
xyzstart: Funkcja f jest okreslona wzorem f(x)= |x2−2|x|| . Wyznacz liczbę rozwiazań równania f(x)=m w
zaleznosci od parametru m.
21 lis 17:00
xyzstart: prosze o pomoc
21 lis 18:06
===:
21 lis 18:12
xyzstart: a mozesz w punktach napisac mi jak taki wykres narysowac, co trzeba po kolei? sa odbica
wzgledem osi x,y?
21 lis 18:52
21 lis 18:56
===:

f(x)=|x
2−2|x||
... rozwiązujesz w dwóch przedziałach
1
o
dla x<0
f(x)=|x
2+2x|
rysujesz f(x)=x
2+2x ...odbijasz (ale bierzesz tylko przedział z założenia)
21 lis 19:00
===:
2
o dla Ciebie −
21 lis 19:01
xyzstart: dla x>0
f(x)=|x2−2x| ?
21 lis 19:10
===:
−
21 lis 19:14
xyzstart: zero rozw dla m∊(−∞,0) ?
21 lis 19:17
xyzstart: 3 rozw. dla m=0,m=−2,m=2
21 lis 19:18
xyzstart: 4 rozw dla m∊ (0,∞)?
21 lis 19:19
===:
NIE
Patrz na te czerwone linie poziome ...one obrazują stałą y=m
21 lis 19:21
xyzstart: ale wszystko co napisalam jest zle?
21 lis 19:22
===:
tylko zero rozwiązań dobrze ...pozostałe nie
21 lis 19:26
xyzstart: 4 rozw dla m∊(0,1> ?
21 lis 19:29
===:
nie
21 lis 19:30
===:
21 lis 19:34
xyzstart: 0 rozw dla m∊(−∞,0)
6 rozw dla m∊(0,1)
4 rozw dla m=1
2 rozw dla m∊(1,∞)
3 rozw dla m=0
21 lis 19:43
===: bingo −
21 lis 19:44
xyzstart: hahaa
21 lis 19:45
===:
−
21 lis 19:46