Dla jakich wartosci
xyzstart: Dla jakich wartosci parametru a , suma kwadratów pierwiastków rownania jest dwa razy wieksza od
sumy tych pierwiastków.
x2+ax+4=0
21 lis 16:56
lala:
22 lis 06:45
Matura: Masz może odpowiedz...? Rozwiązałem ale wole się upewnić zanim dam rozwiązanie czy o czymś nie
zapomniałem.
22 lis 10:00
Krystek: w−ki
Δ>0
x12+x22=2(x1+x2)⇒ (x1+x2)2−2X1*x2=2(x1+x2) i wzory Viete'a
22 lis 10:21
Matura: czemu Δ>0 a nie Δ≥0?
22 lis 12:58
PW: Ciągle pokutuje pogląd (błędny), że równanie może mieć dwa jednakowe rozwiązania (lepiej mówić
rozwiązania niż pierwiastki).
Wystarczy przeczytać definicję rozwiązania równania, żeby zrozumieć, że jest to niemożliwe.
Jeżeli więc w treści zadania użyto liczby mnogiej ("pierwiastków"), oznacza to że Δ >0 − mają
być dwa rozwiązania.
Błędne myślenie bierze się z mylenia pierwiastków wielomianu z rozwiązaniami
równania.
Wielomian może mieć pierwiastek wielokrotny, np. wielomian
(x−5)2
ma pierwiastek dwukrotny 5. Niechlujnie niektórzy mówią, że wielomian ten ma dwa jednakowe
pierwiastki. Ale dlaczego do licha ktoś twierdzi, że w takim razie równanie
(x−5)2 = 0
ma dwa rozwiązania?
22 lis 16:03
Matura: Dziękuję za łopatologiczne wytłumaczenie
22 lis 16:16