Asymptoty pionowe - prośba o wyjaśnienie
majkel: cześć, mam do policzenia asymptoty funkcji
(x3)/(x+1)2
Problem pojawia się w momencie, gdy liczę asymptoty pionowe.
Jeśli będę liczył granicę z x−>1 z lewej strony to w mianowniku będę miał coś trochę mniejszego
od zera, ale skoro podniosę to do kwadratu to mianownik będzie ujemny, licznik też, a granica
będzie przy +∞. W odpowiedzi jest, że w −∞. Może mi ktoś wytłumaczyć jak to w końcu jest z
mianownikiem?
21 lis 16:41
majkel: przepraszam, powinno być x dążące do −1 z lewej strony
21 lis 16:42
vld: Dlaczego liczysz granicę z x−>1? Ja bym to zrobił tak:
| x3 | | x3 | |
| = |
| |
| (x+1)2 | | x2 + 2x + 1 | |
Mianownik będzie równy 0, jeżeli za x podstawimy −1. Więc to jest nasz jakiś podejrzany punkt,
który sprawdzimy.
lim
| | x3 | |
x−>−1− |
| = −∞ |
| | x2 + 2x + 1 | |
z licznika mamy wartość ujemną, z mianownika mamy zero. Teraz możemy sprawdzić jaki znak będzie
w mianowniku. Rysujemy parabolę x
2 + 2x + 1 i z wykresu wynika, że z lewej strony zbliżając
| | [−∞] | |
się do x=−1, wartości są dodatnie. Więc ostatecznie mamy |
| = −∞ |
| | [0+] | |
21 lis 16:57