Dwa różne pierwiastki dodatnie lub ujmne
conny123: Dla jakich wartości parametru m równanie :
a)(2−m)x2 + (3−m)x + 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki ujemne?
zał.
1) Δ >0
2) x1 + x2 <0
3) x1 * x2 >0
4) a ≠ 0
b) mx2 + (2m+1)x + m −1 = 0 ma dwa różne pierwiastki dodatnie?
zał.
1) Δ >0
2) x1 + x2 >0
3) x1 * x2 >0
4) a ≠ 0
Proszę o pełne obliczenie obu przykładów
21 lis 16:19
kinder: delty nie umiesz policzyc?
21 lis 16:28
conny123: umiem ale mi nie wychodzi zebranie części wspólnej
21 lis 16:57
PW: Może za dużo tych warunków? Narysuj różne położenia paraboli y = f(x), która ma dwa punkty
wspólne z osią OX i oba te punkty mają odcięte ujemne i spróbuj to wyrazić za pomocą położenia
wierzchołka paraboli i znaku f(0).
21 lis 23:03