zespolone
kyrtap: arg(iz) = arg(i) + argz + 2kπ dobrze
21 lis 16:12
kyrtap: helpnijcie
21 lis 16:24
kyrtap:
21 lis 16:30
Mila:
Myślę, że tak.
21 lis 16:30
kyrtap: Mila możesz wytłumaczyć dlaczego taki rozpis, w książce było napisane że korzystamy ze wzoru
arg(z1 * z2) = argz1 + argz2 + 2kπ dla pewnego k∊Z czy można do tego dojść w jakiś sposób?
21 lis 16:36
Mila:
z1=a+bi= r*(cosφ+i sin φ)
z2=c+di=R*(cosω+i sinω)
z1*z2= r*(cosφ+i sin φ)*R*(cosω+i sinω)=
=r*R*(cosφ*cosω+cosφ*i sinω+i sin φ*cosφ+i2sin φ*sinω)=
=r*R*(cosφ*cosω−sin φ*sinω+i(cosφ sinω+ sin φ*cosφ))=
=r*R*[ cos(φ+ω)+i sin(φ+ω)]
21 lis 16:48
Mila:
Argument nie jest określony jednoznacznie – dowolne dwa argumenty liczby zespolonej różnią się
o wielokrotność (2π).
Argument sprowadzony do przedziału <0,2π) nazywamy argumentem głównym− Arg(z).
21 lis 16:55