zespolone wielomiany
Kaktus: Nie wykonując dzielenia znajdź reszte z dzielenie wielomianu P(x) przez wielomian Q(x)
P(x)=x47+2x5−13
Q(x)=(x−1)(x+i)(x−i)
mam układ
a+b+c=−10
−a−bi+c=−13+i
−a+bi+c=−13−i
21 lis 15:55
ICSP: Odejmij trzecie i drugie równanie.
21 lis 16:05
Kaktus:
źle uklad zrobiłem chyba
21 lis 16:06
ICSP: nie sprawdzałem układu

Chyba obliczenie wartości funkcji dla konkretnych argumentów nie jest problemem ?
21 lis 16:09
Kaktus:
Ok już sobie poradziłem
21 lis 16:13
Mila:
i47=i46*i=((i2))23*i=−i
i5=i4*i=i
P(i)=−i+2i−13=−13+i
P(−i)=i−2i−13=−13−i
(1) a+b+c=−10
(2) −a+bi+c=−13+i
(3) −a−bi+c=−13−i
============ dodaję stronami (2) i (3)
a+b+c=−10
−2a+2c=−26
a−c=13
a=13+c podstawiam do (2)
−13−c+bi+c=−13+i
bi=i⇔b=1
a+1+c=−10
a+c=−11
a−c=13
2a=2
a=1
1−c=13⇔ c=−12
R(x)=x2+x−12
21 lis 16:25
Kaktus:
Dziękuję
21 lis 18:07
Mila:
21 lis 18:54
Kaktus:
Mila Bogini Matematyki jesteś jeszcze może na forum ?
21 lis 23:42
Mila:
Jeszcze chwilę będę, gdzie byłeś wcześniej, jeśli na randce, to wybaczam, jeśli na piwku to
nie.
Pisz, jutro też mozna rozwiązac.
21 lis 23:48
Kaktus:
No właśnie byłem na spotkaniu, nie byłem na piwie, bo nie pijam tego świństwa !
P (x) = x2006+x1002−1,Q (x) = x4+16
21 lis 23:50
Mila:
No, ale o co chodzi w zadaniu?
o resztę?
21 lis 23:51
Kaktus:
Tak polecenie takie jak w pierszym pośćie
22 lis 00:08