ciągłość
paulina: Jaką wartość musi przyjąć funkcja określona wzorem
f(x)=√x−5/x−25 aby była ciągła dla x=25
21 lis 14:32
21 lis 14:35
paulina: a skad ta 1/10?
21 lis 14:41
J:
nie trzymaj dziesięciu srok za ogon... , bo to jest granica, do której dąży wartośc funkcji,
gdy x dąży do 25 ...
21 lis 14:43
paulina: gdybym potrafiła to rozwiązać to bym nie pytała, ale nie potrafię.
21 lis 14:47
maaatma: A jakoś bardziej przybliżyć można jak to obliczyć?
21 lis 15:34
J:
| | | | 1 | |
lim{x→25} ..... = lim |
| = |
| |
| | 1 | | 10 | |
21 lis 15:37
Mila:
| | √x−5 | |
f(x)= |
| , x≠25 i x≥0 |
| | x−25 | |
| | √x−5 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| |
| | (√x−5)*(√x+5) | | √x+5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→25 |
| = |
| = |
| |
| | √x+5 | | √25+5 | | 10 | |
| | 1 | |
Aby funkcja f(x) była ciągła to musi zachodzić warunek f(25)= |
| |
| | 10 | |
wtedy granica dla x→25 jest równa wartości funkcji.
Poczytaj definicję ciągłości funkcji.
21 lis 16:02
maaatma: Dziękuję bardzo
21 lis 16:09
Mila:
21 lis 19:02