Proszę o szybką pomoc.
paulina: zbadaj przebieg zmienności funkcji
f(x)=x4−3x3
21 lis 14:26
J:
..analiza pierwszej pochodnej ...
21 lis 14:27
paulina: 4x3−9x2 i co dalej?
21 lis 14:29
J:
najpierw jeszcze dziedzina, miejsca zerowe,przeciwdziedzina ...
f'(x) > 0 ..funkcja rosnąca
f'(x) < 0 ..funkcja malejąca
f'(x) = 0 .. możliwe ekstrmum
21 lis 14:33
paulina: D=R
niestety nie potrafię już nic wiecej obliczyć
21 lis 14:37
J:
miejsca zerowe; x3(x −3) = 0 ⇔ x = .... lub x = ... ?
21 lis 14:38
paulina: x=0 lub x=3
21 lis 14:40
J:
teraz pochodna, umiesz naszkicować jej wykres y = 4x3 − 9x2 ...?
21 lis 14:41
paulina: nie jestem pewna ale sądze ze tak
21 lis 14:43
J:
..to napisz, kiedy jest dotatnia , a kiedy ujemna ..?
21 lis 14:44
paulina: jednak nie wychodzi mi to.
21 lis 14:51
maaatma: Możesz mi pomóc co dalej z tym zadaniem?
21 lis 15:08
J: ..pochodna jest ujemna w przedziale (−∞,2/3) i tutaj funkcja jest malejąca
pochodna jest dodatnia w przedziale (3/2,+∞) i tutaj funkcja jest rosnąca
w punkcie x = 3/2 zmienia znak ... i to jest minimum funkcji ...
21 lis 15:17
21 lis 15:19
maaatma: Dziękuję, muszę to przeanalizować
21 lis 15:21
J:
..ujemna w przedziale (−∞,3/2) ...
21 lis 15:23
maaatma: Tak wiem już to zauważyłam. Dziękuję bardzo za pomoc

A jest w stanie Pan/Pani pomóc mi obliczyć granicę ciągu liczbowego
an=5
n+3/7
n
21 lis 15:31
maaatma: jeszcze jedno skad to 3/2?
czy to jest z pochodnej drugiej?
bo to wychodzi 9/4?
21 lis 16:42