Kapitalizacja oprocentowanie
Nata: PROSZĘ PROSZĘ pomóżcie jak najszybciej

! Każda chwila na wagę złota
Pani OSZCZĘDNA ulokowała w banku kwotę 18 000 zł na okres 4lat. Odsetki od tej kwoty obliczane
były w kolejnych latach wg następujących stóp:
−w pierwszym roku 2,8%rocznie z kapitalizacją półroczną
−w drugim roku 3% rocznie z kapitalizacją roczną
−w trzecim oraz czwartym roku 2,4% rocznie z kapitalizacją kwartalną
a) Jaką kwotę będzie miała po 4 latach?
b) Ile wynosiły odsetki?
21 lis 14:18
Hajtowy: spr?
21 lis 14:23
Nata: KOLOS

proooooszę pomocy
21 lis 14:23
Nata: Zostało mi 10min a bez tego nie zaliczę
21 lis 14:24
Kris: poziom matury podstawowej
21 lis 14:43
pigor: ... , czas ...

minął, no to warunków zadania :
K4= 18000(1+1,4%)
2*(1+3%)*(1+0,6%)
8=
= 18000*1,014
2*1,03*1,006
8= 18000*1,0282*1,03*1,0490=
= 18000*1,11096=
19997,29 zł − szukana kwota po 4−ech latach
a więc 19997,29−18000=
1997,29 zł − szukane odsetki . ...
21 lis 14:50
===:
...
pigor ... sadysto ... −
21 lis 15:03
pigor: ..., naprawdę, nie jestem nim, tylko Nata zbyt szczera
21 lis 16:05
undefined: Mogliście przynajmniej podać wzór. Czy to ważne, że zaliczyła by to ściągając? Teraz co druga
osoba ściąga na studiach to jedna niczego nie zmieni.
21 lis 16:52
XN:
Nie wszyscy muszą skończyć studia.
21 lis 17:17